vrijdag 9 januari 2009

vrijdag 9 januari

Welkom in de tijd van twijfel en verwarring.

De apothekers in Vlaanderen hebben een schrijven ontvangen van de Orde van Apothekers met de mededeling dat zij hun medewerking niet mogen verlenen om van dca poeder pillen te maken. Niet zomaar een mededeling eigenlijk, wel degelijk een dreigbrief.

Er wordt in de brief zelfs vermeld dat zij sancties kunnen verwachten wanneer zij dit schrijven negeren.

Gelukkig bestaat het individueel denken nog. Wars van alle verordeningen, bedreigingen, nutteloze wetten, leugens en manipulaties, zijn er mensen die nog individueel denken en dat op een intelligente manier doen.

Onze apotheker is niet onder de indruk.

Aan de andere kant heeft dokter R. de apotheek van het ziekenhuis gevraagd om dca te bestellen zodat hij zijn patiƫnten met een gerust hart, kwaliteitsdca kan aanbieden...

Go figure!

Mama's ziekte blijkt ondertussen onder controle. Haar tumormerkers blijven constant, haar toestand verslechtert niet, toch niet zichtbaar.

Ik heb zelfs de indruk dat haar gezicht weer wat voller wordt. Het graatmagere lijkt iets minder graatmager... Is het een indruk, is het wishful thinking? Ik denk het niet.

Elke dag is een dag gewonnen, een dag waarop zij de kanker het nakijken geeft.

Mama wilde vandaag dokter R. vragen wat er zou gebeuren wanneer ze zou stoppen met de chemo. Hij gaat op haar bed zitten en zegt: "Dan kan de ziekte even stabiel blijven maar de kankercellen zullen zich dan ongetwijfeld opnieuw manifesteren." "Dan loopt het niet goed af?", vraagt mama. "Neen", zegt hij, "dan loopt het niet goed af". "Denkt u dat de chemo werkt?"

Er is even twijfel. "Je weet waarschijnlijk nog dat toen ik 5FU voorstelde ik niet echt overtuigend klonk", zegt hij. "Maar ik moet nu toegeven dat ik denk dat de chemo toch werkt."

"Beantwoord ik daarmee uw vraag?" "Ja", zegt mama, "dat is wat ik wou weten."

Mama weet dit maar al te goed. Zij wil enkel bevestiging van datgene wat zij al heel lang weet. Het verandert haar ingesteldheid en haar strijd niet. Mama lijkt nog meer vastberaden om te vechten.

Ik bewonder haar. Ik bewonder haar oneindig.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage