vrijdag 27 juni 2008

Vrijdag 27 juni

Toch geen chemo vandaag. Mama's witte bloedcellen staan lager dan vorige week en ook haar hemoglobine was aan de lage kant. Dus in plaats van chemo vandaag werden twee zakjes bloed toegediend. De behandelende arts denkt er ook aan om vanaf volgende week te starten met EPO.

Net te laat om de "Tour de France" in een beslissende plooi te duwen zeg ik tegen mama. Ze glimlacht en zegt: "Ach we stellen dat gewoon een jaartje uit."

Na de teleurstelling veert zij vrij snel terug recht en bekijkt de situatie positief. "Super-mama" noemt een vriendin haar. Ja, ze is best een supermama.

Lees vandaag in Runner's World een artikel over "huiddoping?". Blijkbaar kunnen muizen met hun huid voelen hoeveel zuurstof er in de lucht zit. De huid stuurt dan signalen naar de nieren, die op hun beurt al of niet epo aanmaken, die stof die het beenmerg aanzet tot de productie van rode bloedcellen. Moleculair bioloog L. Poellinger acht het "zeer onwaarschijnlijk" dat het gevonden mechanisme bij mensen niet opgaat. Deze vondst heeft mogelijk grote consequenties voor de behandeling van bloedarmoede bij kankerpatiƫnten en ouderen. "Het betekent dat we de aanmaak van rode bloedcellen, en daarmee het zuurstofdragend vermogen van het bloed, via de huid kunnen aansturen. Onder invloed van een huidstimulus, bijvoorbeeld een zalf, maakt het lichaam meer epo aan. Misbruik ligt natuurlijk ook weer voor het rapen... maar tot daar.
(Runner's World nr. 6 - juni 2008)


0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

Links naar deze post:

Een link maken

<< Homepage