zondag 27 april 2008

Zondag 27 april

Er zijn twee dagen verstreken sinds mama de chemo Eloxatin kreeg toegediend. Sinds gisterenmorgen is ze misselijk en moet braken. Ze is ook vreselijk moe. Na litican en zofran krijgt ze sinds vandaag een blijkbaar straffer medicijn (naam niet onthouden) tegen de misselijkheid, het werkt goed maar het maakt haar heel erg suf.

Het is vreemd, maar ik had niet verwacht dat de chemo zo een effect op haar zou hebben. Vrijdag had ze een stuk meer energie. Ook al heeft de oncoloog de bijwerkingen uitgelegd, de confrontatie is hard.

We kunnen alleen maar hopen dat de misselijkheid minder wordt en dat we haar woensdag, al is het maar voor anderhalve week tot de volgende chemo, thuis kunnen brengen. Ze wil dat zelf ook zo graag.

De voorbije twee dagen waren, voor mij althans, heel erg emotioneel. Tegen beter weten in verwacht je toch wat beterschap, wat vooruitgang. Misschien weten we echt wel te weinig over chemo en wat dat met een mens doet. Mijn mama is op dit moment heel erg zwak en chemo put haar waarschijnlijk nog verder uit. Ze was eigenlijk al heel erg verzwakt toen ze werd opgenomen in het ziekenhuis.

Het is onfair dat je moet te horen krijgen dat je mama terminaal is. Dat er niets meer is wat kan gedaan worden om haar te genezen. Je blijft achter met ontstellend veel vragen. Ze komen op je af wanneer je je ogen sluit en er lijkt nooit tijd om ze allemaal te stellen aan de oncoloog. Ik besef ook wel dat mama niet zijn enige patiƫnte is... en toch.

Waarom zijn precies haar metastasen zo terminaal. Wat als de chemo aanslaat? Kan het dan toch niet zijn dat de metastasen volledig verdwijnen en waarom zou dat niet kunnen? Weet hij, gezien de situatie, of de moedertumor tijdens de operatie volledig is verwijderd? Zo ja, zijn er dan een aantal, toen onzichtbare kankercellen achtergebleven? Is het omdat haar vorige arts god heeft gespeeld en niets heeft ondernomen, dat de metastasen zich zo hardnekkig hebben kunnen vasthechten aan haar buikvlies en longen? Hadden haar kansen bij een vroeger ingrijpen groter geweest?

Ik schuim het internet af op zoek naar antwoorden, maar vind ze niet.

Je blijft totaal verweesd achter.0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

Links naar deze post:

Een link maken

<< Homepage